• Login
  • Password
937 870 825
  • La raó aprèn allò que només el cor ensenya
Capca3
NotÍcies
Acreditacions

Els àpats, quelcom més que fer un menú saludable!

Article escrit per la Dra. Àngels Geis Directora del Grau en Educació Infantil de la URL Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport

25-09-2019

De fa anys són pocs els infants que poden realitzar tots els àpats en companyia de la seva família. Els horaris laborals, les feines dels progenitors, sovint lluny casa o l’escola, i el desajust d'horaris entre fills i progenitors ha propiciat que els membres de la família coincidim poc a taula.

Ara bé, què ens perdem quan no podem acompanyar els nostres fills durant els àpats? Sabem que quan podem menjar ben asseguts, amb la taula ben parada i ben acompanyats l’àpat esdevé més saludable i profitós que no pas si la persona (sigui un nen o un adult) menja sol o amb la companyia d’una pantalla.

M’explico.

Els moments dels àpats són un marc de socialització i d’enculturització, de compartir com ha anat la jornada o, senzillament, de desitjar bon profit. Haurien de ser estones tranquil·les per tal que la ingesta sigui saludable, un moment distès perquè pugui sorgir la conversa, tan necessària per a créixer i conèixer què pensen, que inquieta o què fan els nostres fills.

 

Què passa però en el dia a dia en el sí de cada casa? Doncs que sovint només podem rea-litzar un àpat a casa i, a més, sense coincidir tots junts. Si aquest és el cas, aquest àpat aniria molt bé que fos el del vespre i que, en el cas dels infants d’educació infantil, el progenitor que sigui a casa pugui sopar amb els fills, perquè és mentre mengem que uns i altres ens expliquem coses, els petits observen com menja l’adult, és una estona d’enfortir els vincles, d’establir les bases per al diàleg i la confiança. Aquest esdevé un moment molt valuós, tan valuós que les pantalles haurien d’estar tancades i, en tot cas, reservades per aquell dia d’un esdeveniment extraordinari.

 

Què hi pot fer l’escola si aquest moment és tant crucial? Doncs, des de la reflexió, ha de possibilitar que els infants petits dinin en petits grups, amb calma, amb adults que estan per ells i que poden participar de les seves converses per ajudar-los a créixer i acompanyar-los en les demandes. Ha de gestionar que l’àpat transcorri de manera distesa.

Els moments dels àpats són també estones per educar en la responsabilitat i la participació. Va bé que els infants, sigui a casa o a l’escola, participin i es facin responsables en parar i recollir la taula, en servir-se algun dels plats i, perquè no, quan sigui possible, col·laborar en la preparació d’algun dels àpats, no només perquè ens cal educar en la responsabilitat, sinó també perquè, d’aprendre a menjar saludablement se n'aprèn des de petits i partir de la pràctica diària.

 

Bon profit!

 

Dra. Àngels Geis

Directora del Grau en Educació Infantil de la URL Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport

 

 

Contactar · Nota legal · Crédits

Centre privat amb nivells concertats

Escoles Montcau - La Mola i Els Pinetons
Pg. del Pla s/n · 08230 Matadepera · Tel.: 937 870 825 · escolamontcau@montcau.net